Fånga verkligheten!

Är du sugen på dokumentärt berättande? Bara för att du ska skriva fakta får du inte tro att ­berättelsen ligger där ute och väntar på dig. Tvärtom kräver verklig­heten lika god planering som fiktion, och följer sina egna lagar och regler.

Ett av världens mest studerade reportage är från 1978 och heter Mrs Kelly’s Monster. Texten följer hjärnkirurgen Thomas ­Ducker när han opererar Edna Kelly, en patient som plågas av en gigantisk hjärntumör. Hon dör på operationsbordet.

Skribenten Jon Franklin tilldelades histo­r­­­iens första Pulitzerpris för berättande journalistik, utsågs sedermera till universitetsprofessor och författade en klassisk handbok om reportage­skrivande. En av hans mer klassiska sentenser lyder: »News is just an end without a beginning attached.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges enda tidning för skrivande människor i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till vår webbplats med över 850 artiklar som hjälper dig utveckla ditt skrivande.
  • Möjlighet att delta i alla våra tävlingar.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?