Bygg en egen berättelse

Du har en bra idé men behöver en hållbar plan. Författaren Mats Söderlund visar hur du kan dra nytta av några dramaturgiska verktyg och hur du konstruerar den viktiga plotten.

De flesta bra böcker skrivs med något som vi kan kalla intuitiv metod. Författaren börjar på första sidan utan att ha en aning om vart berättelsen ska ta vägen. Det är ett utmärkt sätt att skriva böcker. Historien drivs fram av huvudpersonernas val och handlingar.

Problemet med den intuitiva metoden blir uppenbart när persongalleriet växer, när flera trådar börjar trassla in sig och slutet plötsligt framstår som både ologiskt och osannolikt.

Om du vill skriva en komplex spänningsroman, ett längre epos eller en kollektiv berättelse där flera personer ska utvecklas mot någon form av upplösning, så kan det vara till stor hjälp, eller till och med nödvändigt, att planera berättelsen noga i förväg.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2018 (29 mars 2018) och är skriven av .