Bli klar!

I förra delen fick du hjälp att ringa in vilken författartyp du är. Nu är det dags att redigera klart ditt manus. Du som ger ut på egen hand har ingen förlagsredaktör att luta dig emot utan måste själv se till att texten når sin fulla potential. Här visar vi hur du ger manuset bästa möjliga slutredigering.

Genom åren har Skriva pratat med ett antal förläggare om vad som skapar ett framgångsrikt författarskap. De brukar återkomma till en sak: förmågan att orka skriva om sitt manus. Efter en första refusering känner många för att gå vidare till nya, mer lustfyllda skrivprojekt. Men framgångsrika blir ofta de som orkar arbeta vidare med sitt gamla manus.

Den förmågan är ännu viktigare för egenutgivare – faktiskt helt oumbärlig. Ditt mål som egenutgivare bör vara att ge ditt manus ett lika omsorgsfullt redigeringsarbete som om en förlagsredaktör hade satt tänderna i det! Gå metodiskt till väga och börja med en noggrann och ambitiös genomläsning – det kan du antingen göra själv, med hjälp av testläsare eller genom att köpa en lektörstjänst. Därefter är det dags för en omfattande bearbetning av manuset innan det slutligen är dags för den viktiga korrekturläsningen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #1 2017 (20 december 2016) och är skriven av .