Bild: Sniegirova Mariia

Bättre start för bättre historier

En bra öppning är en kraftfull sak: den kan fånga en förläggares uppmärksamhet, sätta tonen för resten av verket, och försäkra att läsarna stannar kvar ända till slutet. Här är tio sätt att styra din historia till framgång.

Meningen du just nu läser har potentialen att sätta en outplånlig prägel på vårt kulturella medvetande och ändra kursen för hela vår västerländska civilisation.

Okej, jag kanske överdriver lite. Men vilken författare drömmer inte om att skapa en inledningsmening som uppnår den omedelbara igenkänningen och ikonstatusen som ”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen”, eller den beständiga kraften i ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord…”?

När det gäller skrivande, precis som när det gäller dejting eller försäljning, är den inledande reaktionen avgörande. Som reklamen brukar påminna oss om: du får inte en andra chans att göra ett första intryck.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2013 (20 augusti 2013) och är skriven av .