1. Våga fråga
Det sägs att man inte ska tjata på förläggare, men om du kommit så långt att du fått ett långt och uppmuntrande svar är det okej att mejlsvara, eller till och med ringa, och be förläggaren utveckla sina tankar. Ju bättre du förstår återkopplingen, desto mer kan du göra av den.
2. Se möjligheterna
Tänk på att en ganska stor del av de som får ett kanske-svar – en positiv refusering, en uppmuntran att skriva om, ett långt lektörsomdöme – faktiskt blir antagna så småningom. De allra flesta spontanmanus bemöts med ett kort standardsvar.
3. Gör jobbet ordentligt
Ingen förläggare är så taskig att de ber författaren att redigera och återkomma bara för att testa dem – men rent krasst är en sådan uppmaning ett bra sätt för förläggaren att känna författaren på pulsen. Att vara författare är inte bara att kunna skriva utan också att kunna bolla text, arbeta med text och distansera sig från sin egen text. Förmågan att ta till sig feedback och sedan göra en rejäl omarbetning av manuset säger mycket om författarens potential. Förläggaren räknar inte med att du ska återkomma om en vecka, utan snarare om ett halvår.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.