Foto: Everst/Shutterstock

10 tips för bättre resereportage

Börja inte från början, säg adjö till dina vänner och skriv inte att regnet står som spön i backen. Reseskribenten Per J Andersson ger dig tio handfasta råd som gör dig till en bättre reseskildrare.

Världens första text var en reseskildring. Huggen i sten i en dal i östra Afrika. En nyfiken jägare hade traskat över till dalen på andra sidan berget för att kolla om han kunde hitta fler lättfångade hjortar. Han kom tillbaka och berättade om sina upplevelser som hans imponerade granne bestämde sig för att hugga in i en sten. Tam-tara-tam! Världens första reseberättelse var född.

Här fabulerar jag lite, jag saknar bevis, och om den där storyn nånsin fanns är den sedan länge bortslipad av väder och vind. Men ändå är jag övertygad om att det var ungefär så det gick till, och att det blev början på en mångtusenårig genre. Gilgamesheposet som är författat i Mesopotamien för 3 200 år sedan brukar räknas som världens äldsta litterära verk – och det är till stor del en reseskildring. ”Han reste bortom avstånden, han reste bortom utmattningen/Och då högg han in sin berättelse i sten”, står det i en av litteraturens allra äldsta bevarade texter, en formulering som i princip skulle kunna vara skriven av en nutida äventyrsresenär med resereporterambitioner (byt bara ut stenhuggeriet mot tangentknatter).

Sedan fortsatte det med Abrahams vandringar i Gamla testamentet, bröderna Pandavas resor i indiska Mahabharata och så förstås Odysseus äventyrliga seglats i Egeiska havet i diktverket Odysséen, där Homeros så poetiskt och fint fångar den lycka resenären känner när hon är på väg: ”Natten gick hän, och det grydde till dag, och de seglade ständigt”.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2015 (20 oktober 2015) och är skriven av .