Hej!
Det har blivit dags att skriva årets sista fredagsbrev. Vi började att skicka er våra veckobrev i februari, har nu fått iväg närmare 50 stycken, och de flesta av er verkar läsa dem till sista stavelsen – och genuint gilla dem.
I och för sig skrev en kvinna häromveckan till mig som svar på just ett fredagsbrev att hon gärna hade prenumererat på en tidning om skrivande men att hon blev »stressad och avtänd« av att läsa Skriva. En annan tyckte att jag svor för mycket i fredagsbreven (sant) och en tredje skrev – efter att jag berättat att jag intresserar mig för svårmod och vemod – att »38-åriga kvinnor med ångest är skittråkiga« men att »gladlynta 38-åringar är något mer roliga«. Det vill säga något mer roliga än … skittråkiga? Nåväl. Jag tänker att såhär i sluttampen av året, med beckmörker och virus och dopade elräkningar, är det inte konstigt om en och annan känner sig lite trött på det mesta, och som sagt verkar ju merparten av er bli glada när vi inför varje veckoslut bjuder på tankar och reflektioner och tipsar om vad som händer i Skrivas värld.
Så vi kör på under 2023 också!
Men först vill jag ge er en riktigt gladlynt och helt svordomsfri sammanställning av de tio grejer ni läst mest och gillat bäst på tidningenskriva.se under 2022:
1. Hitta rätt förlag. Skrivas stora guide till samtliga svenska traditionella bokförlag – och till vilken sorts manus de söker. Föga förvånande är detta right up your alley.
2. Skriv en novell – så gör du. Prisade författaren Sven Olov Karlssons guide från förra året till hur du skriver en riktigt bra novell har hjälpt åtskilliga novelltävlingsbidragsförfattare. Kanske har den också förlöst en och annan novellsamling?
3. Hitta ditt berättarperspektiv. En gammal goding från 2017. En del av vårt löfte till läsarna är konkreta och handfasta artiklar om skrivandets hantverk och det här är just en sådan.
4. Mitt långa porträtt på Elin Cullhed. Läsaren som inte gillade att jag svor skrev i samma mejl att »vi som följer nyheter och dagstidningar tycker att det räcker med S Plath o Elin Kullhed nu«, men sedan det här porträttet publicerades i april 2021 har det faktiskt stadigt varit en av våra mest lästa. Kanske inte bara för att det är bra (ni ser, jag är inte bara skittråkig, jag är självgod också!) utan också tack vare att Cullheds bok Augustprisbelönades, och för att paret Cullhed/Ardelius är ett av de mest omtalade författarparen i litteratursverige.
5. Romanhjälpen. Tobias geniala bygge. I Romanhjälpen hittar du goda råd och handledning för varje steg av ditt romanskrivande.
6. Skriva Crime. Eventsidan till vår heldag med fokus på spänningslitteratur, som vi anordnade tillsammans med Bonnierförlagen, är faktiskt en av årets mest besökta på Skrivasajten. Vi skissar redan på nästa års event och så snart vi vet mer kommer information i både fredagsbrev och tidning, så håll utkik!
7. Nå ut med dina texter. En matig guide till tidskrifter och digitala plattformar som publicerar prosa och poesi. För dig som är redo att släppa sargen och bli läst av andra.
8. Så skriver du en sonett. Visst var det här en otippad topplisteplacering? Inte för att det är något fel på sonetter, jag visste bara inte att så många av er intresserade er för dem. Mitt favoritstycke ur texten: »Huvudsaken är att du mestadels använder dig av jamber, det vill säga att varje takt består av två stavelser och börjar med den obetonade stavelsen: Hallå! Kom hit! Se upp! Precis som i blankversen. Genom tiderna varierar antalet stavelser mellan 10 och 13 per rad.«
9. Stipendier för författare. Mindre otippat. Stor guide som är smäckfull av värdefull information om vilka skrivarstipendier du är kvalificerad att söka, och hur du går tillväga för att ansöka om dem.
10. Från delar till helhet. Författaren, skrivkursledaren och bloggaren Flora Wiströms guide till hur du kan låta lust och ingivelse driva ditt skrivande, inspirerad av den av Monika Fagerholm patenterade »mosaikmetoden«.
Gott nytt år!
Johanna Wiman, chefredaktör
Trevlig helg!
Johanna Wiman