Johanna Wiman: »En tidning präglas av de människor som gör den«

Skriva anklagas för att vara allt för svårmodig. I veckans Fredagsbrev skriver Johanna Wiman om julklappar, avhyvlingar och nomineringar.

När jag träffade feelgoodförfattaren Åsa Hellberg i Fjällbacka i somras fick jag mig en rejäl avhyvling. Eller kanske inte jag, utan snarare Skriva: »Varför skriver ni mest långa porträtt på vemodiga och svåra författare, och långa texter om skrivkramp och melankoli? Är inte Skriva en tidning för folk som tycker om att skriva böcker?«

Jag tänkte på några av mina senaste porträtt – på Agnes Lidbeck, Elin Cullhed och Ann Edliden. Låt mig dela med mig av ingresserna:

»Hon skulle skriva om den krisande ­författaren Sylvia Plaths sista tid. Istället slungades Elin Cullhed in i en egen livskris.«

»Hon är en av Sveriges mest hyllade och självsäkra författare. Så varför bryr sig Agnes Lidbeck så ­mycket om vad andra tycker att hon bokstavligt talat har gått sönder av oro?«

»Ann Edliden har alltid vetat att hon är en författare. Men det tog 36 år innan livet blev så jävligt att hon tog sig över tröskeln.«

Guilty as charged?

 

En tidning präglas, och ska präglas, av de människor som gör den. Jag är en 38-årig kvinna med en lätt dragning mot vemod och svårmod, och när jag skriver om skrivande, utgår jag ifrån grundtanken att en text aldrig uppkommer i ett vakuum. Den skrivs av någon, och denna någons liv, erfarenheter, rädslor, relationer och särintressen, spelar stor roll för hur texten blir. Därför krafsar jag ofta djupt i porträttpersonernas själ, snarare än diskuterar skrivglädje och kommatecken.

Men vi pratar också alltmer på redaktionen om att »tänka utifrån och in«, att lyssna uppmärksamt på er som läser Skriva. Och vi har förstått att ni inte bara vill ha en tidning, utan snarare ett helt skrivuniversum.

Sedan pandemin planade ut och restriktionerna lyftes har vi tryckt ned gaspedalen för att skapa just en hel värld för er som skriver. Under 2022 har vi ordnat en rad skrivdagar och litterära event, ett fullmatat Café Skriva på Bokmässan, en smidig app för en bättre digital läsupplevelse och ett helt gäng novelltävlingar med fina priser. Inte minst har vi börjat skriva de här fredagsbreven – som vi märker att ni verkligen gillar.

Dessutom försöker vi att inte bara utgå ifrån egna idéer och infall, utan att lyssna in era önskemål och snickra ihop tidningar som innehåller det ni behöver och inspireras av. Låt mig ta ett exempel – fantastikdebatten som Tobias rekapitulerade i förra veckobrevet. I tio år har vi känt att vi borde skriva mer och bättre om smalare genrer som fantasy, skräck och erotik, men inte haft resurserna. Men sedan en tid har vi fått förstärkning i form av reporter-Frida Windelhed, som inte bara är en jävel på karaoke (vi hade personalfest med systermagasinen Filter och Offside i veckan, Frida och jag sjöng två duetter och jag vet nu att Islands in the Stream är betydligt mer lättsjungen än Phantom of the Opera), utan hon är också en jävel på exakt dessa genrer. Hon skriver själv skräck och erotik, spelar tv-spel, älskar rollspel, har koll på TikTok och vet och kan en massa grejer på områden där Tobias och jag är i princip nollställda. Följaktligen kan vi nu lova att i nästa nummer, och under 2023, skriva mer, och mer initierat, om smalare genrer.

Men satsningarna kräver resurser. Framför allt trogna prenumeranter, som kan tänka sig att dunka in 49 spänn i månaden i Skriva-fabriken mot löfte om att vi ska fortsätta lyssna på er, och skapa en tidning och en skrivvärld som ger er allt ni behöver.

 

Just nu har vi ett julerbjudande där du kan ge bort en prenumeration på Skriva med hundra kronor i rabatt. Känner du en skrivande människa som har kvar att upptäcka oss? Då är en prenumeration på Skriva den perfekta julklappen – och du slipper stå svettig i vinterjacka och leta nödklappar på Ica Maxis husgerådsavdelning kvällen innan julafton.

Framförallt hoppas jag att även du hänger med som prenumerant även nästa år. Jag kan nästan garantera att skrivlivet blir roligare för både dig och oss om vi fortsätter att hålla varandra i handen under 2023!

 

Veckans …

… självinsikt
Apropå »utifrån och in« fick jag häromveckan ett mejl från en läsare som skrev och önskade sig korsord, fler texter om egenutgivare och kortare porträtt (hon ansåg att våra författarporträtt var alldeles för långa). Jag svarade vänligt men, insåg jag i efterhand, ganska trist, att vi inte ämnade ändra på någonting av detta. Cherstin – förlåt! Men håll utkik i nästa nummer, där kommer du att hitta ett rappt porträtt (korsorden får ni dock lösa på annat håll).

 

… nyhet
Att journalisten och författaren Augustin Erba, som skrev guiden om att skriva roligt i nya numret, blir förlagschef på Piratförlaget. VD Erik Titusson säger i en intervju med Svensk Bokhandel att en av de saker som lockat med Erba är att han är en omvittnat bra chef som har erfarenhet av att leda förändringsarbete. Piratförlaget har känts som ett alltmer oklart varumärke – det blir spännande att se vad som kan ske med förlaget under Erbas ledning.

 

… roman
Läser sent omsider Kerstin Ekmans Löpa varg och fastnar särskilt för perspektivet. Vilken enastående förstapersonsskildring. Så inifrån och ändå helt utan att bli klaustrofobiskt. Är golvad.

 

… TV-tips
Skrev i mitt förra brev om att jag börjat se After Life med Ricky Gervais, men övervägde att skita i att se klart serien och istället ägna mig åt min december-go-to The Office (den brittiska). Så blir det nu, efter att jag tiggt till mig min systers inloggning till HBO Max. Och se på fan, den håller i år också!

 

… film
Tre år gamla julfilmen Klaus, Netflix första originalfilm, som Oscarsnominerades i kategorin bästa animerade film (obegripligt att en skitrulle som Toy Story 4 kammade hem det priset). Fantastiskt vacker saga om hur berättelsen om jultomten uppstått.

 

… nomineringar
I går tillkännagavs vilka fem debutanter som kan belönas med Författarförbundets Katapultpriset. Vi har skrivit om två av dem – Mikael Yvesand, som jag hade ett långt och roligt samtal om tonträff med inför utgivningen av hans Häng city, och Merima Dizdarević som förklarade varför hennes Långt från ögat långt från hjärtat blev en blandning av prosa och poesi.

 

… låt
Have Yourself A Merry Little Christmas. Varvar Ella Fitzgeralds version med Frank Sinatras.

Trevlig helg!
Johanna Wiman

Publicerad 16 december 2022 och uppdaterad 21 december 2022.
Johanna Wiman, Tidningen Skriva
Annons