Tobias Regnell: »Balans och samverkan måste till för att resultatet ska bli lyckat«

»Vill ni inte ge ut en bok med Offsides bästa texter?«, frågade Svante Weyler efter att ha förklarat hur mycket han gillade vårt lilla egenstartade fotbollsmagasin.

Norstedts förlagschef lät energisk och entusiastisk, vilket jag senare förstod att han nästan alltid gör (när han inte är arg). »Men är det inte lite tidigt att göra en best of-bok efter ett och ett halvt år?« undrade jag.

»Nej då«, sa Weyler. »Det går ju knappt att hitta Offside i butikerna. Texterna måste spridas.«

Sagt och gjort, boken kom ut redan några månader senare på Norstedts – Weyler ville alltid framåt, helst snabbt.

Det ovanliga var att han samtidigt verkade ha all tid i världen för andra. När vi på Offside Press något år senare själva började ge ut böcker ringde jag Weyler ibland och bad om råd om försäljningskanaler, omslag eller hur man gör när man vill förvärva rättigheterna till en utländsk bok. Han hade egentligen ingen som helst anledning att hjälpa mig men svarade alltid snabbt och uttömmande – ovärderligt för oss som var nybörjare i branschen.

 

Det har gått 20 år sedan dess och Weyler har hunnit lämna Norstedts och sedan både starta och pensionera sig från Weylers förlag. Och nu har han skrivit Böckerna och meningen med världen, ett slags essäistiska yrkesmemoarer med ett otidstypiskt begränsat sidomfång och självhävdelsebehov.

Svante Weyler var under 10–15 år den tydligaste och mest intressanta förläggarrösten i den svenska offentligheten, delvis för att han verkligen älskade yrkesrollen. I boken skriver han: »Jag ställde mig gärna på förläggarens plats – mitt emellan konsten och publiken. Att utöva konst saknade jag talang för, men jag ville vara alldeles i närheten av dem som hade den förmågan. Och publiken hade jag tidigt fått en känsla för, det bor en liten pingstpastor i mig, kanske en torgmadam också. Uppgiften: Att ha ett öra mot konsten och ett åt publiken och sen översätta åt bägge håll. Förklara författaren för publiken och publiken för författaren.«

Weyler själv säger att Böckerna och meningen med världen är »en personlig plädoajé för att man måste läsa skönlitteratur om man vill förstå världen«. Men boken är också oupphörligt intressant för den som vill ha reda på vad som tänks och görs på ett stort respektive ett litet och nystartat förlag. Det blir tydligt att siffror och bokstäver, hjärta och hjärna, förlag och författare måste balanseras och samverka för att resultatet ska bli lyckat.

 

Veckans …

… Mors dag-deal

Har du en mamma? Eller är du en mamma? Oavsett vilket finns det möjlighet att med några få klick fixa en halvårsprenumeration för halva priset till och med måndag. Den lyckliga gåvomottagaren kan läsa det nya numret digitalt från och med måndag, och sedan blir julinumret det första av tre nummer som kommer i brevlådan.

… mammaliv

Det kan vara utmanande både att skriva som mamma, och att skriva om att vara mamma.

Läs gärna:

  • Johanna Wimans reportage om att kombinera skrivande och småbarnsliv.
  • det nära porträttet på Elin Cullhed, som Johanna följde när Cullhed färdigställde den sedermera Augustprisade Eufori. Cullhed säger bland annat: »Ett författarskap är som att ha ett extra barn. Om ett barn skriker på natten måste man gå dit, och om man vaknar en natt och har en text i sitt huvud måste man gå och skriva ner den. […] Det blir nästan ett liv extra som måste underhållas. Den kostnaden har jag tänkt mycket på, och den är större för kvinnor, tror jag.«
  • reportaget om Viveca och Camilla Stens mamma-dotter-skrivande.
  • vår nya intervju med Johanna Frid, som med färska Haralds mamma bjuder på en kammarspelsroman som enligt Svenska Dagbladet är »en kul men kvävande svärmorsmardröm«.

… delade meningar

Apropå Johanna Frids bok så recenserar Lyra Ekström Lindbäck i Svenska Dagbladet: »Johanna Frid är bra på att skriva dialog, stundvis tänker jag att detta kunde ha blivit bättre som dramatik.« Medan Rasmus Landström tycker i Aftonbladet: »Det är just detta med replikerna: Frid kan inte skriva dialog.«

… radiotips

I senaste Söndagsintervjun i P1 samtalar Martin Wicklin med Agneta Pleijel. Många ämnen känns igen från Sven-Olov Karlssons intervju med Pleijel i Skrivas aktuella nummer, men får delvis andra svar. Pleijel och Wicklin pratar således om det självbiografiska skrivandets utmaningar och om författandet som ett fåfängt försök att nå fram till något inom sig själv som man inte riktigt får tag på. Och så kortspelandet: »Bridge är vansinnigt spännande«, säger Pleijel till Wicklin. »Det liknar att skriva lite grann, på det viset att man måste behärska vissa saker – och ändå behärskar man inte slutet.«

… novellboom

Just nu har vi två olika novelltävlingar igång med finfina priser – allt från 10 000 kronor till möjligheten att framföra sin novell inför en specialintresserad publik. Läs mer här och här.
Inspiration och goda råd hittar du i Skrivas novellkompendium, som alla prenumeranter kan ladda ner.

… väckarklocka

För ett par veckor sedan gav vårt moderförlag Offside Press ut Barnen som ville rädda världen, om hur några svenska skolbarn startade en insamling som i slutänden verkligen gjorde skillnad. Jag gillar den här typen av vad hände sen-berättelser, och nu har Haraldsson skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet som sätter fokus på solskenshistoriens baksida: hur kunde Sverige gå från miljöengagerat förebildsland till släpankare? Ämne för en annan vad hände sen-bok. Vem skriver den?

… nyaste nyhet

Alldeles nyss, klockan 10.51 närmare bestämt, ringde det på dörren här utanför kontoret. Jag öppnade och möttes av en ung man i bakochframvänd keps med ett paket i famnen. Innehåll: 60 somriga Skrivatidningar, med nytrycksdoft.

Till prenumeranternas brevlådor kommer magasinet under nästa vecka, brevbärarnas schema avgör utdelningsdagen.

Till Tidningenskriva.se kommer innehållet på måndag, och till butikshyllorna på torsdag.

Trevlig helg!
Tobias Regnell

Publicerad 26 maj 2023 och uppdaterad 29 maj 2023.
Tobias Regnell, Tidningen Skriva
Annons