Vet du vad offside är? Varför vet du vad offside är? Varför skulle någon inte veta vad offside är? Det är en mycket enkel regel, att tro att någon inte fattar vad offside är, är det inte konstigt? Varför säga: vet du vad offside är, med vänlig röst, som vore det helt normalt att inte veta vad offside är? Varför inte skrika högt och hånfullt, gapskrattande, men kärleksfullt: vaddå vet du inte vad offside är?! Det är den enklaste av regler i världens största sport, har du aldrig sett fotboll? Man ska sparka på bollen, inte kasta den, och målet är det där nätet uppspänt mellan två stolpar, man ska försöka sparka in bollen där. Vet du vad offside är?

Varför vet man inte vad offside är? För att man inte har tittat på fotboll. Alltså överhuvudtaget inte. Vänt sig bort, demonstrativt, gått ut ur rummet, sagt vad skriker ni för, dämpa er lite.

Varför har man inte tittat på fotboll? Det är en trevlig sport. Det är en enkel sport. Det är en fruktansvärt spännande sport, kan gå hur som helst, ett drama är vad det är, på 90 minuter. Och mer än så, för fotboll är inte en sport som alla andra sporter. Fotboll är Sporten, och därigenom Sagan. Drömmen. Allt är möjligt. Fotboll är ett tempel eller en kyrka, för människornas alla känslor, man får gråta där, man får älska där och man får slåss.

I ett tempel finns helgedomar och profeter och i fotbollen finns fotbollsproffsen. Upphöjda. Älskade, för vad de kan och för vad de är: Vem som helst. Fotbollsproffset är vem som helst. Arbetarklass, invandrare, en helt vanlig någon från ingenstans. Fotbollsproffset kommer från slummen, från dammiga gator, från ensamstående mödrar, från Rosengård och Hisingen, från kranskommun och medelstor svensk stad, fotbollsproffset stod och nötte varje rast, hade ingenting förutom talang och en vilja av stål. Fotbollsproffset gör det omöjliga möjligt, som en verklig gudom, upphängd på korset och dränkt i champagne för i fotbollens namn kan allting göras, kan en helt vanlig någon bli hjälte, galjonsfigur, älskad av alla. Fotbollen samlar en nation. Fotbollen är allas att ta del av. Alla säger fotboll är livet. Alla säger fotboll är kärlek. När jag var liten ville jag bli fotbollsproffs. Sverige håller andan. Vet du vad offside är för nåt?

Alla talar löner och statistik. Alla säger äntligen får flickorna uppleva en fotbollsmatch på gräsmattan. Familjefadern inte ensam i tv-soffan. Våra tjejer. Frun i köket, lagar mat frågar vad som är så spännande med att nån jagar en boll. Årtal rabblas till svar, ett radband av stunder, tillfällen, målchanser, tröjnummer, ansikten som fått vara Drömmen, Sagan, helt oreflekterat över skillnaden nu, till de utanför ståendes en vänlig kommentar: Vet du vad offside är? Ska jag förklara? Alla talar löner och statistik. Alla säger orättvist. Alla säger bronshjältarna. Alla säger äntligen. Alla säger en sån prestation. Alla säger våra tjejer. Alla säger fotbollshistoria. Vet du vad offside är? Alla säger alla vet inte vad offside är. Varför vet man inte vad offside är? Den enklaste av regler i världens största sport. Du, när du ändå är i köket kan du hämta en öl, kan du kolla ugnen, kan du kolla ungen i landslagströja, kan du ta en bild kanske på familjen i soffan, kan du komma hit, det är kontring, kolla det är läge, det är målchans, kom igen nu för fan, dunka in den för fan, ett sånt läge herrejävlar, näe vad fan, domarjäveln blåser av, vet du vad offside är för nåt? Ska jag förklara? Har du hört talas om fotboll, det är världens största sport, ett språk alla talar, när jag var liten ville jag bli fotbollsproffs, ett fotbollsproffs är vem som helst, det krävs inte mer än en vilja av stål och talang, det är Drömmen, det är Sagan, det är det tempel där allt är möjligt och allt är tillåtet. Alla talar löner och statistik. Alla säger orättvist. När jag var liten ville jag bli fotbollsproffs. Vem som helst från ingenstans, med vilja av stål och talang, skulle bli helgedom. Varje fotbollsmatch skulle vara ett löfte om det. Ett löfte. Ett svek.

Varje fotbollsmatch är ett löfte om det. Allt är möjligt. Med uppvända ansikten mot tv-skärmarna i världens alla länder, i världens största gemenskap och varför vänder man sig bort från det, går ut i köket, säger vad skriker ni för, dämpa er lite, är det fotbollsmatch nu? Är det Dröm eller Svek på tv, är jag någonsin vem som helst, en gång när var jag liten och Sverige höll andan och Drömmen var konkret och fotboll var kärlek och livet och nationen var samlad och bronshjältarna och fotbollshistoria och ingen, ingen, ingen sade orättvist.

Vet du vad offside är för nåt?

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 9 juli 2019 och är skriven av .

Annons