En roman blir till.

Här följer vi scenpoeten och författaren Olivia Bergdahls bokresa, från tankefrö till läsarmöten.

En roman blir till Publicerad 23 oktober 2019

USA + PLÖTSLIG NOMINERING

Att vara i öknen är det mest överväldigande jag varit med om. Första gången jag såg sagurokaktusarna stå som nåt våldsamt strössel över de böljande bergen kunde jag inte tro att det var sant. Det var verkligen så. Fanns ingenting i mitt inre jag kunde jämföra det med, jag bara stirrade. Hur kan det vara så stort. Hur kan de vara så många. Hur kan någonting så ogästvänligt och farligt vara så rusande vackert?

Kanske var det där och då det verkligen föll på plats med att skriva någonting som rör sig i ett sådant landskap — inte för att jag kan beskriva det, jag känner hur bildspråket rinner mellan mina fingrar — utan för att skriva utifrån en sådan plats. Hela tiden nästan lyckas finna orden för det. Oavsett vad så blir skrivandet precis den där fåfänga jakten jag vill ha den till, hela tiden finna en sanning, försöka stänga in ett skeende, en människa, en miljö i en formulering, och ständigt bara nästan lyckas.

Så. Att resa omkring här — och med här menar jag en resa som gått El Paso-Tucson-Williams och Grand Canyon-Kingsman-Las Vegas — kräver hela mitt tillstånd av mig, jag tittar, jag luktar, jag tänker, jag antecknar, jag befinner mig i ett akut och direkt nu.

Men: JAG HAR TA MIG FAN BLIVIT NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET!!!

Och jag har vetat om det i en vecka, med absolut tystnadsplikt. Efter att jag gått till grunden med varje tänkbar komplott och konspirationsteori, som kunde vara anledning till att jag blivit nominerad till Augustpriset, känt mig som inlindad i foliehattar och till slut överväldigad kommit fram till att de nog bara tyckte boken var bra (det är alltså Barnet), samt frustrerad upprepat tusen gånger JAG TRODDE JAG VISSTE HUR LITTERATURVÄRLDEN FUNKAR DEN HAR JU KNAPPT ENS BLIVIT RECENSERAD JAG HADE INGEN ANING och sedan drabbats av nervositeten inför att vara med på länk på nomineringsgalan, så har jag dygnat en natt i Williams, uppe i bergen i Arizona, och varit med både på pressträff och galakväll från ett litet Business center bland Grand Canyonturisterna.

Detta har inneburit en märklig klyvning, då jag varit överväldigad av allt runtomkring mig som är stort, taggigt och vackert, samtidigt som jag varit överväldigad av allt inuti som är ett stort HERREGUD. Jag har alltså inte skrivit som jag önskat. Varje gång jag börjat har det varit som att jag inlett varje rad med ett ”oj”, eftersom det varit där jag varit i huvudet, och tankarna har liksom inte orkat sig förbi ojet.

Nu är det dock ute och offentligt, och jag känner hur jag smält samman någorlunda, alltså fysiskt och mentalt. Att bli nominerad till Augustpriset är ju att få en sån himla fin medalj och så lyssnar folk och så skriver folk och så är man liksom inbäddad i en väv där det verkar som att alla inte bara tycker om det man gör, de är liksom glada för att man finns också.

Med den energin i ryggen ska det nog bli lite fart här med!

6
Skriv ett svar

avatar
6 Samtalstrådar
0 Svar på trådar
0 Följare
 
Kommentar med flest reaktioner
Hetaste samtalstråden
4 Medverkande i samtalet
Danne LandénTherese Hedströmsarah anthonyStaffan Sevelin Nya samtalare

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Följ  
newest oldest most voted
Notify of
Staffan Sevelin
Guest
Staffan Sevelin

Grattis till nomineringen. Lite förvånande men välförtjänt.
Om inte Steve S-S sveper rent, så lär du stå där med priset och äran.
Oavsett hur det går, så är det kul att en krans blir nominerad.

Men håll ögonen på alla Stor Stor Kaktus i din närhet…
De kan smyga upp bakom en när man minst anar, och lägger ett taggigt utskott på ens axel.
De gillar även att besöka besökarnas drömmar.

sarah anthony
Guest
sarah anthony

Jag är fru SARAH ANTHONY från Förenta staterna, jag vill dela ett vittnesbörd om mitt liv till var och en. Jag var gift med min make Anthony, jag älskar honom så mycket att vi har varit gift i sju år med två barn. När han åkte på semester till Frankrike, hänvisade han till en kvinna som heter Ashley, han sa till mig att han inte längre är intresserad av vårt äktenskap. Jag var så förvirrad och letade efter hjälp, jag vet inte vad jag ska göra förrän jag träffade min vän Maria, och jag berättade för henne mitt problem. Hon… Read more »

sarah anthony
Guest
sarah anthony

Ärligt talat var jag så krossad när min 6-åriga man lämnade mig för att vara med en annan kvinna. Smärtorna var för mycket för mig att jag inte kunde ta det längre. Så jag var tvungen att söka hjälp på Internet tills jag upptäckte att profeten TAKUTA e-post: (takutaegbedie@gmail.com) var det verkliga problemet. Jag hade provat allt jag visste och med dina trollformler, välsignelser och extraordinära magi. Krafter, du gjorde allt arbete för mig, vilket har garanterat mig ett positivt resultat på 48 timmar, min exman kom tillbaka till mig och ångrade allt han har gjort. Nu är mitt liv… Read more »

Therese Hedström
Guest
Therese Hedström

Grattis till nomineringen! Så häftigt.

Danne Landén
Guest
Danne Landén

Kära Olivia! Livet kan många gånger vara oförutsägbart – ibland känns det som himlen ramlar ned, ibland som man ser allt klart när dimman lättar o ibland gör man sig illa. På en kaktus eller en brödkniv..( jodå så vart det här nyligen..) eller efter något oväntat samtal. O Kaktus funderingar har då o då upptagit mina tankar också… hur kan något leva på så obefintligt lite vatten? Eller hur kan en skriftställare fortsätta knåpa bokstav efter bokstav med ibland så lite uppmärksamhet? MEN VAD TUSAN!! Livet är ju helt otroligt kul o fantastiskt så många gånger😊 Inte minst när… Read more »

Staffan Sevelin
Guest
Staffan Sevelin

Nominerad? Check.
Ärad? Check
Hoppas? Check
Nobbad? Check – de valde Maris Kapla och hennes Ossebol i stället.
Nåja, en krans kan ju alltid vara till Juryn…

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

En roman blir till

Du-du-du-du-du-du

Publicerad 7 januari 2020

En roman blir till

Salt Lake City

Publicerad 30 oktober 2019

En roman blir till

Las Vegas, baby!

Publicerad 28 oktober 2019

En roman blir till

Bokmässan 2019

Publicerad 1 oktober 2019

En roman blir till

Bokmässeveckan inleds

Publicerad 24 september 2019

En roman blir till

En annan arbetsplats

Publicerad 20 september 2019

En roman blir till

<3 kortkort

Publicerad 4 september 2019

En roman blir till

Fråga allt!

Publicerad 21 augusti 2019

En roman blir till

Steg 10 – FANFAR

Publicerad 5 augusti 2019

En roman blir till

Steg 3 – dippen.

Publicerad 4 augusti 2019