»Många sidor av mig själv«

På researchresa i USA kommer Olivia Bergdahl närmare miljöerna och karaktärerna i sin westernroman. Men karaktärernas personlighetsdrag hittar hon på närmare håll.

I det verkliga livet finns det många människor. Alla har ett liv och ett sammanhang. Ett ansikte, en kropp, en historia. De har en mening, en riktning, och är omöjliga att byta ut. I litteraturen är det oftast rätt tomt. Det finns en anledning till det.

Om man inte uttryckligen vill stämpla Tolstoj i pannan (eller Ferrante, för den delen) – med fördelen att resultatet kan bli lika myllrande som verkligheten är – är en bra regel den här: tvingas man knåpa ihop ett persongalleri att ha på första sidan för att det ska vara möjligt hänga med, så är det läge att stryka lite folk. Det behövs sällan många karaktärer för att berätta en bra historia, och det kräver ett intensivt liv i berättelsen för att texten ska kunna bära fler än ett fåtal. Det är få förunnat att kunna skriva så.

Jo, jag har knåpat ihop ett persongalleri att ha på första sidan. Nej, jag tycker inte att det är en bra idé. Men jag kunde inte låta bli.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2019 (02 december 2019) och är skriven av .