Som jag hela tiden återvänder till dessa båda!

Men så här, i det första famlandet, när jag återigen ska bli Romanförfattare i första hand, så måste jag dröja vid verkligheten och historien, den som innehåller impulsen till jag-vet-inte-vad, men i alla fall något jag inte kan värja mig emot, som en saga och extra dramatisk för att det är på riktigt.

Om ens huvudperson hamnar på en bordell i en ökenstad i slutet av 1800-talet, så är det visserligen inte New Orleans och också rätt långt ifrån det, men det går väl inte att döpa den till något annat än Gryningssolens Hus? Om inte annat så för att få skriva nåt i den här stilen:

Katies mamma var sömmerska och hennes pappa en spelare. Det enda en spelare behöver är en resväska. Och enda gången han är nöjd är när han är så packad att han inte kan stå. Detta upplyste Katie mig om den första morgonen.

”Så inbilla dig inte att jag ska vara någon jävla modersfigur,” sade hon.

”Vad gör du här?”, sade jag försiktigt.

Hon skrattade gällt.

”Jag bidar min tid, Emersondarling. I synd och armod.”

Och om ens huvudperson hamnar på en bordell i en ökenstad i slutet av 1800-talet, och om man har beslutat att denna ökenstad ska vara Tucson i Arizona så går det ju att googla sig fram till en lista på vad de prostituerade i Tucson, Arizona i slutet av 1800-talet kallades. Här en lista:

Tough Luck from Phoenix! Näe, en gång till: Tough Luck from Phoenix. I ett register över prostituerade kvinnor i Tucson i slutet av 1800-talet, finns alltså en människa nedtecknad endast med ett smek/öknamn och det namnet är Tough Luck from Phoenix. Och det är väl också det enda som finns nedtecknat om denna människa överhuvudtaget! Som gissningsvis lurades eller såldes till ett överjävla liv utan möjlighet att påverka sin situation för att sedan förmodligen dö i typ smittkoppor, gula febern eller syfilis, om hon inte blev ihjälslagen. Tough Luck!

Jag har kallat henne Snedsteget från Phoenix, i alla fall tills vidare.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 22 augusti 2019 och är skriven av .

Annons