Att använda historien ex. 1: Hamilton – the musical

Jag lyssnar i nuläget utan uppehåll på soundtracket till musikalen Hamilton.

Det var ju dels det att det är typ den första musikal nånsin där hiphop har använts på allvar, och det var ju dels det att den har gått för legendariskt fulla hus på Broadway sen 2015 tillika i London etc sen ett par år tillbaka, och det var ju dels det att det var den musikalen Mike Pence gick på strax efter att Trump hade blivit president och fick sig en vänlig föreläsning av ensemblen om deras politiska oro, men det var ju framförallt det att den handlar om USAs första finansminister samt en av deras founding fathers, Alexander Hamilton, och att ensemblen består av svarta och latinamerikaner, alltså att till exempel Washington och Jefferson och John Adams spelas av svarta skådespelare och historien därför vrids ut och in, byggs om, ger upprättelse kanske är rätt ord. En story of America then told by America now som regissören sagt i intervjuer, vilket givetvis inte är sant eftersom USAs själva premiss är att det är mångkulturellt och det givetvis fanns gott om afroamerikaner också i slutet av 1700-talet, även om det då var fullkomligt omöjligt att någon som inte var vit, rik man blev president. Men så gör konsten det möjligt.

De flesta historiska skildringar gör inte så. De arbetar med en annan typ av upprättelse — äntligen ska den här historien berättas! Kvinnoöden lyfts fram, minoriteter lyfts fram, de osynliggjorda men alltid närvarande placeras mitt på scenen, lyses upp, får föra talan. Det är ett viktigt arbete. Det är ju skillnad på historien, som är vad den är och för det mesta jävlig, och historieskrivningen, som alltid har valt ut och valt bort, valt att berätta vissa historier och därmed radera alla andra — och det enklaste sättet att motarbeta detta är ju givetvis att visa på de andra historierna, göra berättelsen om mänskligheten till en rimlig berättelse. Men sedan då. Eller snarare, parallellt med det finns ju redan allmängodset, det som alltid lyfts upp till den absoluta normen. Till exempel prinsen räddar prinsessa. Till exempel kvinna fostrar barn. Till exempel pirater och äventyr och hårt liv vid fronten och pangpang och tågrån i vilda västern eller USA med sina founding fathers, och om man tycker om det, dras med i det, identifierar sig med allehanda hjältar som inte alls är som en själv, så får man kanske ta dem ändå? Så får man kanske stöpa om dem, så att de passar lite bättre, är lite lättare att leva med?

Här kan ni lyssna på när Lin-Manuel Miranda, som har skrivit Hamilton, framför en bit av materialet för första gången, lämpligt nog i Vita huset:

https://youtu.be/E8_ARd4oKiI

Artikeln publicerades 4 juli 2019 och är skriven av .

Rekommenderas för dig

Läs vidare

Annons