Få fler besökare till din blogg

Nu avslöjar några av Sveriges främsta bloggare sina knep: så får du fler besökare till din blogg.

Att bli en framgångsrik bloggare handlar inte nödvändigtvis om att ha tiotusentals besökare. En framgångsrik blogg kan också vara en sida som läses av rätt människor eller som träffar rakt in i hjärtat på ett fåtal men lojala besökare.

Framgång kan vara att bloggen ger dig nya kontakter, möjlighet till nya jobb och uppdrag, eller helt enkelt låter dig skriva av dig.

Men de allra flesta bloggare är överens om en sak: med väldigt få besökare känns det snart ganska tomt. Varför ska man lägga ned sin själ i texter, bilder eller filmklipp som ändå ingen ser? Det blir lite som ett träd i skogen som faller utan att någon är där och hör smällen.

På lång sikt finns det egentligen bara två sätt att få fler besökare till sin blogg: uppdatera ofta och hitta en egen nisch; något som får din blogg att sticka ut i mängden. Det kan vara ett personligt tilltal, ett avgränsat ämnesområde eller din livssituation eller dina egna speciella erfarenheter.

Och så handlar det om tålamod, uthållighet och disciplin. Men det finns också några knep för att få igång besökstrafiken och boosta din blogg här och nu.

Här är bloggproffsens främsta knep för att få fler besökare till din blogg.

 

Anchisa Soirak

Anchisa Soirak startade sin blogg hösten 2008 medan hon läste på gymnasiet i Umeå. Idag bor hon i Bangkok och försörjer sig som kläddesigner, bloggar om mode och driver ett företag med 22 anställda.
Anchisa Soirak startade sin blogg hösten 2008 medan hon läste på gymnasiet i Umeå. Idag bor hon i Bangkok och försörjer sig som kläddesigner, bloggar om mode och driver ett företag med 22 anställda.

Anchisa Soirak driver idag en av Sveriges största bloggar under namnet Foki. Hennes främsta råd för att bli en etablerad bloggare: sikta inte på att bli bloggkändis utan blogga för att du vill uttrycka dig.

Hur fick du dina allra första besökare?

– Från början bestod mina besökare av mina vänner och folk som kände mina vänner. Sedan började deras vänner också att läsa.

Annons

Hur fick du bloggen att växa?

– Jag kan knappt själv förstå hur det gick till. Allting gick så himla fort. Allt eftersom tiden gick så började fler och fler människor läsa min blogg. Plötsligt blev jag utsedd till veckans blogg på nätverket Blogg.se, och hamnade på deras förstasida. Detta hände flera gånger under loppet av några månader. Någon månad senare blev jag länkad av Blondinbella och ett antal andra framgångsrika bloggare. Mitt läsarantal steg till skyarna och inom kort var jag en av Sveriges största bloggerskor.

Vilka knep använde du dig av?

– Jag har egentligen inget knep. Allt jag gör är att vara mig själv och att skriva om saker som ligger inom mitt personliga intresse. Folk tycker att min blogg är som en glädjespridande sol i den grå vardagen, så det kanske är det som är ”knepet”. Jag vet inte.

Vad ska man tänka på innehållsmässigt för att besökarna ska komma tillbaka?

– Det viktiga är nog att skriva så rent som man bara kan, och att man har god kontakt med sina läsare, det vill säga att man svarar på frågor och kommentarer som läsare skickar in.

Har du något särskilt råd till den som vill få fler besökare till sin sin?

– Jag tycker att folk bör ge sig in i  bloggvärlden för att det är roligt att blogga och för att man gillar att uttrycka sig med text och bilder. Man ska inte tänka på att bli en megastor och framgångsrik bloggkändis, för den chansen är tyvärr väldigt liten. Det finns redan tusentals bloggare som skriver enbart för att kunna bli kända och rika på det.

Anchisa ”Foki” Soirak

Ålder: 20 år

Antal besökare: 130 000/vecka

Blogg: fokis.se

Hanna Fridén

– Tack vare bloggen, och att folk gillade det jag skrev, fick jag chansen att börja skriva professionellt, säger Hanna Fridén. Hennes blogg kretsar kring samhällsfrågor, feminism och estetik.
– Tack vare bloggen, och att folk gillade det jag skrev, fick jag chansen att börja skriva professionellt, säger Hanna Fridén. Hennes blogg kretsar kring samhällsfrågor, feminism och estetik.

Hanna Fridén startade sin första blogg redan år 2000. Hennes bästa tips: registrera dig på rätt bloggplattform och kommunicera mycket.

Hur fick du dina allra första besökare till bloggen?

– Jag hade en skara människor från början som tidigare följt saker jag skrivit i andra sammanhang. Min blogg växte sig stor rätt snabbt på grund av att jag hittade en egen vinkel, en egen stil som inte fanns då bland svenska bloggar. Hittar man det och folk gillar en så kan det gå med racerfart så länge man sköter resten väl.

Vilka knep använde du dig av för att få fler besökare?

– När man börjar blogga är det viktigt att tänka på att nätet i stort består av kommunikation, och om du vill att folk ska hitta din blogg så måste du kommunicera. Kommentera i andras bloggar, skriv intressanta saker, kommentera vad andra skriver och länka till dem. När du skriver om en person, skicka länken till dem i deras kommentarsfält så kommer de vilja läsa vad du säger om dem, deras läsare blir också nyfikna, och eventuellt får du en länk tillbaka.

Något mer man ska tänka på?

– Om du är mer intresserad av att få högt besöksantal än vilken plattform och vilken frihet du har så rekommenderar jag att du registrerar dig på en bloggplattform som Finest, Nattstad eller Blogg.se. Dessa portaler fungerar också som communities, vilket innebär att du kommer att få högre besöksstatistik än om du registrerar dig på WordPress.com eller Blogspot. Plattformar som Blogg.se hjälper helt enkelt till med att ge dig trafik. På andra mer fria måste du göra allt detta själv och det är svårare.

Några andra tips till den som vill få fler besökare till sin blogg?

– Var trevlig mot människor och ge dem tänkvärda svar på deras tankar. Försök hitta vad som är speciellt för dig, det är alltid lättare att lyckas om man inte är en kopia av det som redan finns. Läs dock gärna andra bloggar och se vad folk gör, hämta inspiration och lär dig av hur de arbetar. Bilder är jättebra och ska användas så ofta som bara är möjligt. Även om texten är det relevanta så livar en bild alltid upp!

Hanna Fridén

Ålder: 25 år

Antal besökare: 30 000/månad

Gör: Frilansjournalist och illustratör. Skriver bland annat krönikor på Nyheter24 och hörs i Radio 1.

Blogg: hannafriden.com

Clara Lidström

Med en blogg full av inredning, bakning, matlagning, fix och pyssel har Underbara Clara etablerat sig. I år kommer hon ut med sin första bok på Bonnier Fakta.
Med en blogg full av inredning, bakning, matlagning, fix och pyssel har Underbara Clara etablerat sig. I år kommer hon ut med sin första bok på Bonnier Fakta.

Clara Lidström driver en flerfaldigt prisbelönad blogg under namnet UnderbaraClara som räknas som en av Sveriges största. Hennes bästa råd: skriv braskande rubriker och var aktuell.

Hur fick du dina första besökare till bloggen?

– Jag började bara skriva och på den tiden, 2006, var bloggvärlden så liten att alla läste alla. Med tiden tipsade större bloggar om mig och då tog det fart på riktigt.

Hur gjorde du för att få bloggen att växa?

– Ett klassiskt tips är att lämna kommentarer på andras bloggar så att folk hittar tillbaka till din blogg. Läs andras bloggar, skriv blogginlägg som refererar eller tar upp vad andra skrivit om – på så sätt kan man driva trafik till sin egen blogg. I övrigt gäller det att skriva om aktuella ämnen och hitta bra rubriker.

Har du några särskilda knep för att få fler besökare?

– Man får tänka lite som i kvällstidningsjournalistiken – braskande rubriker skapar klickvänliga inlägg. Jag skrev ett inlägg som hette ”Sverige kan ta sig i röven”. En ganska hemsk titel men inlägget handlar om våldtäkter och hur polisen inte gör tillräckligt för att skydda kvinnor. Det inlägget blev delat bortemot 20 000 gånger på Facebook inom bara några dagar. Det hade det inte blivit om det hetat något tråkigare och snällare.

Hur får man besökarna att komma tillbaka?

– Genom att vara aktuell. Blogga om Melodifestivalen i realtid – inte tre veckor senare. Vårda ditt språk – med det menar jag inte att man inte får svära; det får man absolut om det finns fog för det. Men ingen orkar läsa långa haranger med felstavad text, särskrivning och syftningsfel.

Några tips till den som ska starta sin första blogg?

– Ja, skriv ofta! Det behöver inte vara märkvärdigt, men bloggar man färre inlägg än ett om dagen kan det knappast räknas som en blogg. Tipsa dina vänner på till exempel Facebook så att de går in och läser – det är mycket roligare att skriva för en publik. Och skippa prestationsångesten – den bästa boten för det är att skriva, skriva och skriva. Inte sitta och invänta inspiration och inte förvänta sig att det ska bli perfekt. En blogg är ett organiskt forum som ändrar sig med tiden – det är charmen.

Clara Lidström

Ålder: 25 år

Antal besökare: 250 000/månad

Gör: Bloggare, skribent och fotograf som även syns och hörs i Husmorsskolan i P1 och Go’Kväll Lördag i SVT.

Blogg: underbaraclaras.com

 

Jessica Björkäng

Bokhora är en av Sveriges absolut största litteraturbloggar. Medgrundaren Jessica Björkängs främsta råd: hitta en unik vinkel.
Bokhora är en av Sveriges absolut största litteraturbloggar. Medgrundaren Jessica Björkängs främsta råd: hitta en unik vinkel.

Hur fick ni era första besökare?

– Alla vi som ligger bakom bloggen hade sedan tidigare egna bloggar inom andra områden. På så vis följde många läsare med oss vidare till Bokhora.

Hur blev ni så stora?

– Vi gjorde egentligen inte så mycket mer än att täcka ett behov som inte riktigt uppfyllts tidigare. Helt enkelt: vi startade precis i rätt tid. Men annars så handlade det mycket om att vi till exempel såg till att registrera oss på alla blogglistor.

Vad har du för tips till den som vill få fler besökare till din sin blogg?

– Försök hitta en unik vinkel på det ämne du skriver om. Det finns mängder med till exempel bokbloggar, men finns det någon som helt fokuserar på böcker med blå omslag?

Julia Khouri

Tack vare framgången med sin blogg Julias vita drömmar har Julia Khouri nu öppnat en egen inredningsbutik.
Tack vare framgången med sin blogg Julias vita drömmar har Julia Khouri nu öppnat en egen inredningsbutik.

Hur fick du dina första besökare?

– Jag var inne på ett forum där det fanns en ”inredningstråd” och mina allra första besökare var aktiva i samma inredningstråd som jag.

Hur gjorde du för att få bloggen så välbesökt?

– Jag har ärligt talat inte brukat några knep. Bloggandet började som en slags dagbok med inspiration och dokumentation kring våra byggprojekt. Jag har aldrig haft några ambitioner med bloggandet. Det har varit en rolig sysselsättning helt enkelt.

Har du några särskilda tips till nyblivna bloggare som vill få fler besökare?

– Det kan vara klokt att nischa sig och välja ett ämne att blogga om. Att lämna kommentarer hos andra bloggar är ett bra sätt att marknadsföra sin egen blogg på. Men kom ihåg att skriva personliga kommentarer som betyder något!

Maria Andersson

Maria Andersson startade sin blogg för att marknadsföra sig som illustratör. Nu har hon debuterat som bokillustratör.
Maria Andersson startade sin blogg för att marknadsföra sig som illustratör. Nu har hon debuterat som bokillustratör.

Hur fick du dina allra första besökare till bloggen?

– Genom att besöka andra bloggar och lämna kommentarer hos dem.

Vilka knep använde du dig av för att få fler besökare?

– När bloggen hade varit igång ett tag så tryckte jag upp adressen till bloggen på mina visitkort och gjorde på så sätt reklam för bloggen. Jag anordnade också en del tävlingar där man kunde vinna illustrationer som jag tecknat – det drog till sig en del nya läsare.

Hur har bloggen påverkat ditt liv?

– Tack vare bloggen har jag fått en hel del illustrationsuppdrag och i oktober 2011 debuterade jag tillsammans med Christine Meltzer med boken Tänk om stora vore små. Blogginläggen är idag något annorlunda och bloggen har fått en liten touch av mammabloggning som den inte hade tidigare.