Stina vann Bonnier Carlsens manustävling

Barnboksförlaget Bonnier Carlsen fick över 800 bidrag till sin stora manustävling. Nu har de äntligen utsett en vinnare: 29-åriga Stina Nilsson. För Skriva berättar hon om hur manuset växte fram ur en gammal filmidé – och hur hon skrev det under blott en månad.

Din bok Det svarta regnet beskrivs av förlaget som en »mörk framtidsdystopi«. Kan du berätta lite mer?

– Det handlar om tolvåriga Liv, som växer upp i en förstörd värld. Innan Liv och hennes syster Frida föddes, ödelades världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demoner som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp, måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat, se till att aldrig få in något giftigt i huset och akta sig för att gå ut i det svarta regnet. Och hon drömmer om att de ska ge sig av för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont.

– Liv är ett barn som i ung ålder tvingas ta ansvar och bli vuxen, för att kunna beskydda sig själv och sin syster. Under sin resa börjar hon fundera över vad som är sant och vad som är påhitt. Var det verkligen trollkarlar som förstörde världen? Finns det demoner? Eller var det något annat som orsakade allt det hemska?

Hur kom det sig att du skickade in manuset till tävlingen?

– Idén om Liv och hennes berättelse fick jag redan när jag studerade manusskrivande för film. Allt började med att jag fick en tanke: »Vad skulle barn göra om de var tvungna att ta hand om sig själva i en förstörd värld?«. Berättelsen började som ett kortfilmsmanus och blev sedan liggande på hyllan. Men så tipsade en kompis mig om manustävlingen förra hösten. Jag var osäker på om jag skulle hinna klart. Men i november var det dags för NaNoWriMo, en internationell utmaning för skribenter om att skriva 50 000 ord på 30 dagar. Så jag tänkte att det skulle vara en rolig utmaning att försöka skriva klart boken i november. På så vis var tajmingen perfekt.

Hur var det att skriva manuset?

Annons

– Det gick snabbt, och faktiskt var det inte så svårt. Kanske för att jag redan hade själva grunden klar för mig. Det var mest roligt att återbesöka en gammal berättelse, att träffa gamla karaktärer som fortfarande låg mig varmt om hjärtat, och att få mata ut och förbättra själva berättelsen. Själva filmmanuset skrev jag för över sex år sedan, och jag märkte att jag hade utvecklat mitt skrivande sedan dess. Boken blev visserligen inte 50 000 ord, så jag klarade inte NaNoWriMo-utmaningen, men jag blev i alla fall klar. Sedan använde jag vintern till att redigera. Det kändes märkligt att skriva ut hela manuset. Det har jag inte gjort sedan jag var tonåring och skickade in tunga pappershögar till förlag.

Hur kändes det när du fick veta att du vunnit?

– Jag hade faktiskt lagt tanken på tävlingen åt sidan, och tänkte inte så mycket på det, det kändes nästan overkligt. När de ringde och berättade att jag hade vunnit tappade jag orden. Grannarna undrade väl vad som var på tok när jag skrek rakt ut genom fönstret.

Förutom prissumman på 100 000 kronor ska din bok ges ut på Bonnier Carlsen i höst.

– Precis, fast först ska boken bearbetas och göras klar till sommaren. Jag bor ju i Danmark, så jag och redaktören bollar manuset mellan varandra via nätet. Det blir videomöten och mejl, eftersom man inte får träffa folk just nu. Men det har fungerat jättebra hittills. Som många andra jobbar jag hemma just nu, på det viset får jag ännu mer tid att arbeta med boken.

Skriver du på något annat just nu?

– Ja, det händer ofta att jag har två-tre bokprojekt på gång samtidigt, för att jag inte kan bestämma mig för vilket jag vill fokusera på. Det är så lätt och spännande att påbörja en berättelse, men svårare att verkligen avsluta den. Men det jag har sysslat mest med under det senaste året är en vuxenroman som utspelar sig under svältåren i Sverige. I likhet med Det svarta regnet var den idén också ett filmmanus från början.

 

Annons

Stina Nilsson

Född: 1990 i Borås.

Bor: I Danmark.

Bakgrund: Flyttade till Falun efter gymnasiet för att läsa en filmmanusutbildning. Har sedan dess arbetat som översättare på Irland, bott i Grekland och nu landat i Danmark, där hon arbetar som översättare, främst från danska till svenska.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 23 april 2020 och är skriven av .