Stina vann Bonnier Carlsens manustävling

Barnboksförlaget Bonnier Carlsen fick över 800 bidrag till sin stora manustävling. Nu har de äntligen utsett en vinnare: 29-åriga Stina Nilsson. För Skriva berättar hon om hur manuset växte fram ur en gammal filmidé – och hur hon skrev det under blott en månad.

Din bok Det svarta regnet beskrivs av förlaget som en »mörk framtidsdystopi«. Kan du berätta lite mer?

– Det handlar om tolvåriga Liv, som växer upp i en förstörd värld. Innan Liv och hennes syster Frida föddes, ödelades världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demoner som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp, måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat, se till att aldrig få in något giftigt i huset och akta sig för att gå ut i det svarta regnet. Och hon drömmer om att de ska ge sig av för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont.

– Liv är ett barn som i ung ålder tvingas ta ansvar och bli vuxen, för att kunna beskydda sig själv och sin syster. Under sin resa börjar hon fundera över vad som är sant och vad som är påhitt. Var det verkligen trollkarlar som förstörde världen? Finns det demoner? Eller var det något annat som orsakade allt det hemska?

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 23 april 2020 och är skriven av .