Så skriver du följebrevet

Hur undviker man att ens manus drunknar bland de andra hos förlagen? Ett sätt att få din bok att sticka ut är genom att vara nog med hur du utformar följebrevet.

Enligt en del skrivhandböcker bör man skippa följebrevet och låta manuset tala för sig självt. Lyssna inte på det rådet!

De allra flesta förläggare och manusläsare framhåller att följebrevet är viktigt, så skriv det med omsorg.

Följebrevet ska bädda för att ditt manus tar sig vidare till en ordentlig genomläsning på förlaget.
Har du skrivit en bästsäljare vore det ju olyckligt om förlaget missar den bara för att du har slarvat med presentationen.

Berätta om dig själv och framförallt om din bok på ett sätt som känns bekvämt och naturligt. Syftet är att läsaren ska få ett hum om vad det är för sorts bok du har skrivit, så försök att etikettera och genrebestämma din text.

Framhåll vad du ser som styrkan i din berättelse. Vad skiljer din bok från andra i samma genre? Precis som i ansökningsbrev kan det vara svårt att skriva om sig själv, så ett bra tips är därför att koppla presentationen till manuset: hur fick du bokidén och varför? Svaret på den frågan kan leda in på några rader om dig själv.

Var personlig men inte privat, och undvik till exempel att skicka med ett tiotal foton av dig själv. Att nämna att din mamma eller din bästa vän tyckte om boken kan du också strunta i – de är inga betrodda sanningsvittnen i det här fallet.

Konstra heller inte till det genom att skriva för hand på en servett i tron att du är originell. Lägg mödan på texten i stället för på en udda paketering som riskerar att upplevas som sökt. John Ajvide Lindqvist försåg visserligen försättsbladet till manuset för Låt den rätte komma in med äkta blod när han skickade in det, men metoden är nog inte att rekommendera.

Ett annat gott råd: Håll följebrevet kort, skriv helst inte mer än en A4-sida, och glöm inte att få med viktiga detaljer som namn och kontaktuppgifter.

Skribenterna är författare till Konsten att skriva en bästsäljare (Alfabeta, 2011)

Annons