I maj kommer äntligen Ge ut din bok. Hur kommer det sig att du skrivit en bok om just egenutgivning?

– Därför att vi märker att många av Skrivas läsare är väldigt nyfikna på och intresserade av att ge ut på egen hand. Men det är en djungel och många är villrådiga. Under vintern har jag skrivit en artikelserie om egenutgivning och av utrymmesskäl har jag bara kunnat beröra vissa saker helt kort. Därför känns det fint att kunna erbjuda en ordentlig fördjupning. Det behövs en oberoende handbok.

Varför tror du att så många vill ge ut på egen hand?

– För att de kan, är det raka svaret. Möjligheterna att publicera sig själv har aldrig varit så stora som nu. För den som kämpat med en text i flera år är det naturligt att önska sig ett slutresultat, en bok att hålla i handen. Alla som skriver längtar innerst inne efter att bli lästa, det är jag säker på.

Vad kan de förvänta sig av boken?

– Kunskap och handfasta råd! Boken ska ge oberoende och neutral guidning så att läsarna kan fatta de bästa besluten på vägen mot en färdig bok. Det finns en del böcker om egenutgivning men de flesta är skrivna av människor som på ett eller annat sätt själva är knutna till egenutgivningsbranschen, så den här boken har en annan utgångspunkt.

Om du fick ge ett enda råd att ge till egenutgivare, vilket skulle det vara?

– Att anlita en lektör eller redaktör. Även om många saker i ett bokprojekt är roliga och viktiga, är det ändå texten som är kärnan. Den ska du inte slarva med. Alla som skriver behöver någon annans blick på sin text, inte ens de mest etablerade författarna klarar sig utan sina redaktörer. De flesta egenutgivare kan nog leva med att bokpärmarna blir av lite enklare kvalitet, eller att omslaget är av standardmodell, men om texten känns slarvig eller full av fel får bokprojektet en bitter eftersmak. Det är verkligen värt att betala de där tusenlapparna för att få professionell hjälp med manuset.

Ge ut din bok är tidningen Skrivas första egna bok och den ges ut av Offside Press. Köp boken här! I höst ger vi också ut en handbok om poesi, skriven av poeten och författaren Mats Söderlund som regelbundet medverkar i Skriva – så håll utkik!

BOKTIPS! Funderar du på att ge ut en bok själv? I Ge ut din bok får du vägledningen som fungerar – oavsett hur många kronor och timmar du kan satsa på din bok. Författare är Johanna Wiman, till vardags redaktör på Skriva. Beställ här