Väldigt många av dagens unga entusiaster skriver fruktansvärt bra grejer, men problemet är att de har med transporten dit.

Claes Hylinger, som är en av Sveriges bästa författare, säger på ett ställe där han sitter uppe på Strömmensberg i sin fåtölj: ”Undrar hur det är i Tunisien idag. Sagt och gjort. När jag klev ut i Tunis…” Och man är med på en gång! Man har förstått att han åkte dit. I stället för att behöva höra hur han köpte biljett via Atlasresor och så vidare – hela den där töntiga skiten som alla ska lägga in.

Skit i det! Flytta dig till Tunisien i stället och börja på det som är bra. Det tar en rad. Och man köper det. För det är hederligt. Och då säger du kanske: ”Jamen allt det andra är ju förutsättningar för detta.” Men kom då ihåg att en läsare kan köpa vad som helst.

Om jag säger till dig att jag just nu sitter och tittar på en noshörning i trädgården, så ser du den noshörningen framför dig. Som författare kan du hitta på vad du vill.

Att slå ihjäl sina älsklingar är ett uttryck som jag är fruktansvärt trött på eftersom det har blivit en sån klyscha. Men vad det handlar om är detta: När du har skrivit något som inte bara håller, utan dessutom är vackert formulerat, och liksom sant – skit då i resten! Börja där!